Måste ett behörigt ombud vara en jurist eller advokat?
Det finns inget formellt krav på att ett ombud i domstol ska ha en juristexamen eller att denne ska vara en advokat. Det som dock kan vara bra att tänka… Läs mer »
Det finns inget formellt krav på att ett ombud i domstol ska ha en juristexamen eller att denne ska vara en advokat. Det som dock kan vara bra att tänka… Läs mer »
När en har vunnit laga kraft är domen slutlig. Detta innebär att den inte går att överklaga. Efter en dom vunnit laga kraft ska domen således verkställas. Det innebär att… Läs mer »
Inom det svenska rättsväsendet kan vissa mål handläggas med förtur, det vill säga att själva ärendet prioriteras framför andra ärenden. Detta kan bland annat ske om en åklagare ensamt beslutat… Läs mer »
Det finns et generellt krav eller liknande på att man som kärande (den som vill stämma någon) måste kontakta svarande (den som blir stämd) innan själva stämningsansökan skickas in. Det… Läs mer »
Om en dom har vunnit ’laga kraft’ innebär det att domen inte längre går att överklaga. Detta innebär med andra ord att domen är slutgiltig oavsett vilken domstolsinstans. Till exempel… Läs mer »
En rättegång ser olika ut beroende på vilket brott som den tilltalade är åtalad för. Detta medför att det inte finns ett ett formellt svar på om alla målsägande kallas… Läs mer »
Ett sekretessavtal har civilrättsliga och processrättsliga verkningar. Förhandling vid domstol ska vara offentlig (2 kap. 11 § 2 st Regeringsformen, jfr med 5 kap. 1 § Rättegångsbalken, “RB”). Ett sekretessavtal… Läs mer »
Alternativ till domstolsprocess i vårdnadstvister Innan man ansöker om ensam vårdnad kan det vara fördelaktigt att försöka lösa oenigheter om vårdnad, boende och umgänge med hjälp av kommunen där barnet… Läs mer »
För att alla i Sverige ska få sin rätt prövad har vi en del olika domstolar vars främsta uppgift är att avgöra, det vill säga döma, mål, brott och andra… Läs mer »
Inom det svenska rättsväsendet är de allmänna domstolarna uppdelat i tre olika domstolar, dessa är tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Till denna grupp hör även Mark- och miljödomstolarna och Patent-… Läs mer »