För att alla i Sverige ska få sin rätt prövad har vi en del olika domstolar vars främsta uppgift är att avgöra, det vill säga döma, mål, brott och andra ärenden. Men för att detta ska vara så effektivt som möjlig har det instiftats två så kallade specialdomstolar i Sverige och en så kallade nämnder. Specialdomstolarna är Arbetsdomstolen och Försvarsunderrättelsedomstolen.
Vad gör en specialdomstol?
Generellt sätt är en specialdomstols främsta syfte och uppgift att avgöra mål och ärenden inom ett avgränsat rättsområde. På grund av denna avgränsande behörighet deltar både utbilda domare men även ledamöter med spetskompetens inom området.
Vad gör arbetsdomstolen?
Arbetsdomstolens huvuduppgift är att avgöra tvister inom arbetsrätten. Detta innebär att Arbetsdomstolen tar hand om alla tvister som rör relationen mellan en arbetsgivare och en arbetstagare. Det kan till exempel handla om en arbetstvist om kollektivavtal eller tvister rörande om huruvida en uppsägning är att anses giltig eller ej.
Hur väcker man en talan till arbetsdomstolen?
En arbetstvist kan antingen väckas direkt hos Arbetsdomstolen, men kan även överklagas från tingsrätten om en part i en tvist är missnöjd med tingsrättens dom. Detta förutsätter att Arbetsdomstolen beviljat ett så kallat prövningstillstånd.
Det som kan vara bra att tänka på är att Arbetsdomstolen är den första och den enda instansen. Man kan alltså inte överklaga en dom som Arbetsdomstolen avgjort. Vill du läsa mer? Se Arbetsdomstolens hemsida (här)
Vad gör Försvarsunderrättelsedomstolen?
En av de uppgifter som Försvarsunderrättelsedomstolen har är att pröva ansökningar om tillstånd till signalspaning. Som utgångspunkt är det Försvarets Radioanstalt, FRA och signalspaningsmyndigheter som kan göra en sådan ansökan.
Ett beslut som avgörs av Försvarsunderrättelsedomstolen kan inte överklagas. Det vill säga att det inte finns någon överinstans som kan ompröva ett beslut. Vill du läsa mer kan du besöka Försvarsunderrättelsedomstolens hemsida (här)
Vill du läsa mer om vilka domstolar vi har i Sverige? Läs Vilka allmänna domstolar har vi i Sverige?
Lag24
Trainee
08.07.2021
Få snabbt och enkelt hjälp med din juridiska fråga.