Vad innebär ’Battle of forms’?
Ibland kan det hända att två olika branscher sluter avtal och hänvisar till deras egna standardavtal, detta kallas Battle of forms eller kolliderande standardavtal. Detta kan skapa stora och svårlösta… Läs mer »
Ibland kan det hända att två olika branscher sluter avtal och hänvisar till deras egna standardavtal, detta kallas Battle of forms eller kolliderande standardavtal. Detta kan skapa stora och svårlösta… Läs mer »
Ett standardavtal innebär att en avtalspart har samma avtalstext och avtalsvillkor för flera olika avtalsrelationer och för flera olika avtal. Man skulle kunna säga att det är en mall vars… Läs mer »
Ett standardavtals funktion? Ett standardavtal fyller en viktig funktion inom avtalsrättsliga sammanhang eftersom de dels rationaliserar former för avtalets ingående, dels preciserar ett avtals innehåll. Ibland skulle det till exempel… Läs mer »
Avtalsrätten präglas av principen om avtalsfrihet, det vill säga rätten att avtala med vem man vill, när man önskar att sluta ett avtal och om vad man önskar att sluta… Läs mer »
Ibland kan man inom juridiken tala om något som kallas partsbruk, handelsbruk och sedvänja. Dessa tre termer är några exempel på vad som kallas oskrivna rättskällor. Det innebär att det… Läs mer »
Avtalsrättens utgångspunkt är att det ska finnas en gemensam partsvilja för att ett avtal ska anses vara juridiske bindande. Dock kan det finnas situationer där ett passivt agerande kan binda… Läs mer »
Ett avtal som uppkommit genom tvång skulle enligt avtalslagen kunna bli ogiltigt, dock skiljer det sig man mellan lindrigare tvång (29 § AvtL) eller trängande fara (28 § AvtL). Trängande… Läs mer »
I avtalslagens tredje kapitlet kan ett avtal som uppkommit genom tvång anses vara bindande under vissa situationer. Det som dock är viktigt att lägga på minnet är att man skiljer… Läs mer »
Inom avtalsrättsliga sammanhang talar man om de så kallade generalklausulerna som handlar om att det finns en möjlighet att jämka, ogiltigförklara eller att lämna ett avtal som på grund av… Läs mer »
Ibland kan ett avtal ogiltigförklaras genom de så kallade generalklausulerna som finns i avtalslagens tredje kapitel. Syftet är att omfatta sådana situationer som inte finns direkt uttryckt i avtalslagen. Detta… Läs mer »