Vad är en gärningsbeskrivning?

En åklagare skriver en så kallad gärningsbeskrivning. En gärningsbeskrivning är en kortfattad och precis beskrivning av den brottslig gärningen som den tilltalade påstås vara skyldig till. I en gärningsbeskrivning ska… Läs mer »

Straffrätt: Att bevisa uppsåt

Vid bedömning av om uppsåt föreligger är det inte helt ovanligt att man ställs inför besvärliga bevisproblem. Därför framförs ibland uppfattningen att beviskravet skulle vara lägre ställt vid bevisning av… Läs mer »

Vad är ett karaktärsvittne?

Ett karaktärsvittne vittnar om en persons karaktär  Ett karaktärsvittne är någon som ska vittna om hur parterna, eller någon av dem, är som personer, istället för att vittna om en… Läs mer »

Hur länge kan man vara häktad?

Utgångspunkten är att en häktning högst ska vara i nio månader Den 1 juli 2021 infördes nya häktningsregler som bl.a. syftade till en effektivare hantering av häktningar. Lagändringen innebar bl.a.… Läs mer »

Vilka alternativ finns till häktning?

Allmänt om häktning Häktning är det mest ingripande tvångsmedlet som kan tillgripas i enbrottmålsprocess. Att någon är häktad innebär att personen blir inlåst på etthäkte under obestämd tid. Häktningen kan… Läs mer »

Kan man bli dömd utan rättegång?

Som huvudregel ska en huvudförhandling hållas  Huvudregeln i svensk rätt är att brottmål ska avgöras i domstol och att domen ska grundas på det material som framkommer under huvudförhandlingen. En… Läs mer »