Vad gäller vid ensam vårdnad?

Ensam vårdnad, även ibland benämnt enskild vårdnad, innebär att endast en av föräldrarna är vårdnadshavare för barnet. Att vara ensam vårdnadshavare innebär att man som förälder har en rättighet och… Läs mer »

Krav för att beviljas ensam vårdnad

Utgångspunkten är gemensam vårdnad  Huvudregeln är att föräldrar ska ha gemensam vårdnad och tillsammans fatta beslut i personliga frågor som är viktiga för barnet. Denna huvudregel tar sin utgångspunkt i… Läs mer »

Ansöka om ensam vårdnad utan ombud

Alternativ till domstolsprocess i vårdnadstvister Innan man ansöker om ensam vårdnad kan det vara fördelaktigt att försöka lösa oenigheter om vårdnad, boende och umgänge med hjälp av kommunen där barnet… Läs mer »

Hur går en vårdnadstvist i domstol till?

Tingsrättens handläggning av vårdnadstvister Varje vårdnadstvist är unik men de flesta fallen handläggs på ett liknande sätt av domstolen. Finner föräldrarna ingen lösning kan de vända sig till tingsrätten. En… Läs mer »

Umgängesrätt vid ensam vårdnad

Ensam vårdnad innebär att föräldern som är ensam vårdnadshavare har rättighet och skyldighet att ensam bestämma i frågor som rör barnets personliga och juridiska angelägenheter. Föräldern som inte har vårdnaden… Läs mer »

Vad innebär att ha ensam vårdnad?

Ensam vårdnad, eller enskild vårdnad som det även ibland benämns, innebär att endast en av föräldrarna är vårdnadshavare för barnet. Föräldern som är ensam vårdnadshavare har rättighet och skyldighet att… Läs mer »

Kan man avsäga sig vårdnaden?

Frågor om vårdnaden om barn regleras i 6 kapitel Föräldrabalk (1949:381) (nedan förkortad ”FB”). Enligt 6 kap. 2 § FB ska barnets bästa alltid vara avgörande i beslut om vårdnad,… Läs mer »