Allemansrätten: Vad är ett servitut?
Ett servitut är knutet till en viss fastighet och avser rätten för denna fastighet att använda en annan fastighet på ett bestämt område. Detta gäller alltså oavsett vem som äger… Läs mer »
Ett servitut är knutet till en viss fastighet och avser rätten för denna fastighet att använda en annan fastighet på ett bestämt område. Detta gäller alltså oavsett vem som äger… Läs mer »
När du som markägare önskar att göra en schaktning eller fyllning krävs det som utgångspunkt, med några undantag, något som kallas för marklov. Det handlar bland annat om själva schaktningen… Läs mer »
I 9 kap. Plan- och Bygglagen (BPL) finns det vissa bestämmelser som handlar om vad som gäller när du önskar att bygga, flytta, förändra eller riva en byggnad. Detta innebär… Läs mer »
Som utgångspunkt brukar man säga att det inte krävs ett bygglov när det är ett vanlig staket som ska byggas på din tomt. Ibland kan det dock vara så att… Läs mer »
Du som ägare till ett en- eller tvåbostadshus har möjlighet att bygga en eller flera komplementbyggnader på din tomt utan att behöva ansöka om ett bygglov. Ett exempel på en… Läs mer »
Det finns vissa situationer som undantar huvudregeln om att ansöka om ett bygglov. Till exempel om du äger ett en- eller tvåbostadshus och vill bygga en uteplats på max 15… Läs mer »
Ibland tillåter svensk lag att man kan undanta huvudregeln kring att söka bygglov. Det finns emellertid vissa saker man behöver tänka på för att man ska kunna undgå att söka… Läs mer »
Som utgångspunkt krävs det oftast ett bygglov om du ska bygga nytt, bygga om eller addera en tillbyggnad (Se 9 kap. Plan- och Bygglagen (PBL)). Likaså vill man även att… Läs mer »
I 9 kap. 2 § i Plan- och bygglagen (PBL) står det att det krävs ett bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och annan ändring av en byggnaden än en tillbyggnaden. Men… Läs mer »
Under vissa situationer måste du ansöka om ett så kallat bygglov. Kort förklarat är ett bygglov ett tillstånd som du behöver ansöka om när du vill göra någon form av… Läs mer »