Tolkning av skattelag och tolkningsmetoder

Staten har en stark ställning jämfört med den enskilde skattebetalaren. Därför blir rättssäkerhetssynpunkterna särskilt framträdande vid tolkning av skattelag. Tolkningsmetoder som är acceptabla på andra rättsområden är inte det på… Läs mer »

Internationell dubbelbeskattning

Dubbelbeskattning kan ske på två sätt: ekonomisk dubbelbeskattning, som då sker inom samma land. Det finns även internationell juridisk dubbelbeskattning som sker då en inkomst beskattas i två eller flera… Läs mer »

Vad är armlängdsprincipen?

Armlängdsprincipen används som ett verktyg för att fördela beskattningsbara vinster mellan företag i olika länder som är i intressegemenskap. Under de senaste årtiondena bedrivs allt mer handel mellan parter med… Läs mer »

Skattetillägg

Skattetillägg tas i vissa situationer ut på de skatter som omfattas av skatteförfarandelagen samt på vissa avgifter. Oriktig uppgift En oriktig uppgift innebär att en lämnad uppgift är felaktig eller… Läs mer »

Momsgrupper och filialer

En momsgrupp, eller mervärdesskattegrupp, kan bildas om två eller fler personer i samma EU-medlemsstat anses så nära förbundna med varandra finansiellt, ekonomiskt och organisatoriskt att de ska ses som en… Läs mer »

Vinstmarginalbeskattning

Vid handel med vissa typer av varor kan en beskattningsbar person välja att beräkna momsen enligt så kallad vinstmarginalbeskattning. Beräkning av moms på vinstmarginal Momsen beräknas på skillnaden mellan försäljningspriset… Läs mer »

Beskattningsbara personer

Beskattningsbar person är den som är skyldig att betala moms till Skatteverket och i sin tur har rätt att återfå ingående moms. Registrering hos Skatteverket Den som har för avsikt… Läs mer »