Kan kronofogden utmäta hela min pension?
Kronofogden har rätt att ta den del av alla dina inkomster. Detta inkluderar alltså en gäldenärs pension som har börjat betalas ut (7 kap. 1 § Utsökningsbalken (UB)). Det som… Läs mer »
Kronofogden har rätt att ta den del av alla dina inkomster. Detta inkluderar alltså en gäldenärs pension som har börjat betalas ut (7 kap. 1 § Utsökningsbalken (UB)). Det som… Läs mer »
Är det så att du har ett överskott från ditt skattekonto, det vill säga en skatteåterbäring, har Kronofogden rätt att utmät skatteåterbäringen. Det vill säga att de har rätt att… Läs mer »
Skuldsanering är en hjälp för dig att betala dina skulder om du inte har möjlighet att göra detta på egen hand. Det finns två olika former av skuldsanering, skuldsanering och… Läs mer »
Ibland kan det vara så att man fått felaktigt låga räkningar vilket resulterar i att man kan bli återbetalningsskyldig. Vid en bedömning om krav på tilläggsbetalning brukar man se till… Läs mer »
Utgångspunkten är att man är bunden till ett avtal om det föreligger en så kallad aktiv handling. I sådana fall brukar man kolla på hur själva avtalsförhållandet ser ut mellan… Läs mer »
Utgångspunkten är att vem som helst kan gå i borgen för ett lån. Med andra ord finns det inga strikta lagregler som talar om vem eller vilka som kan gå… Läs mer »
De vanligaste formerna av borgensmän är en enkel borgen, en generell borgen och en proprieborgen. Dessa regleras i Handelsbalken (HB). Att ha en borgensman handlar om att ha en säkerhet… Läs mer »
Det finns några olika former av borgensmän nämligen enkel borgen, generell borgen och en proprieborgen. Kortfattat handlar en proprieborgen om att borgensmannen går i borgen såsom för egen skull. Detta… Läs mer »
Om du har en skuld som har blivit preskriberad så har inte borgenären som utgångspunkt längre rätt att driva in ett krav mot dig som gäldenär. Ibland kan det dock… Läs mer »
Utgångspunkten är att en borgenär (den som har en skuld mot dig) inte kan driva in en skuld om skulden i fråga är preskriberad (se 8 § Preskriptionslag). Ibland kan… Läs mer »