Kan jag dra tillbaka mitt erkännande vid ett trafikbrott?
När man till exempel kör mot ett rött ljus räknas brottet som ett brottmål. I sådana fall är rättegångsbalken (RB) tillämpbar. När man erkänner ett brott i ett brottmål är… Läs mer »
När man till exempel kör mot ett rött ljus räknas brottet som ett brottmål. I sådana fall är rättegångsbalken (RB) tillämpbar. När man erkänner ett brott i ett brottmål är… Läs mer »
I 32 kap. Miljöbalken beskrivs vilket typ av skadestånd som du kan komma att behöva betala för om du orsakar vissa former av miljöskador eller andra enskilda anspråk som skadar… Läs mer »
Enligt 29 kap. Miljöbalken (MB) benämns vilka straff som man kan få vid ett miljöbrott. Enligt 29 kap. 1 § MB bedöms miljöbrott till böter eller fängelse i högs två… Läs mer »
En näringsidkare kan få något som kallas för företagsbot. En företagsbot är ingen påföljd utan snarare en rättsverkan av när en näringsverksamhet utför ett brott, såsom ett miljöbrott. För att… Läs mer »
Arbetsmiljöbrott regleras i 3 kap. 10 § Brottsbalken (BrB). Här föreskrivs det att om ett brott som är vållandes till någon annans död, om en handling är vållande till en… Läs mer »
Arbetsmiljölagen handlar om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet men även att i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Om det är så att en det har begåtts ett brott… Läs mer »
När man talar om miljöbrott är det främst Miljöbalken (MB) som reglerar vad som är att anses vara ett miljöbrott. Lagen redogör för bestämmelser för att främja en hållbar utveckling… Läs mer »
Enligt rättegångsbalken (RB) ska åklagaren ha formulerat en kortfattad och precis gärningsbeskrivning. Denne ska innehålla en beskrivning av den brottsliga gärningen, ange tid, plats och övriga omständigheter som kan behövas… Läs mer »
Bluffaktura är ett samlingsbegrepp för ett krav på betalning för en vara eller tjänst som man aldrig beställt eller fått levererad. Det handlar om bedrägliga metoder till syfte att lura… Läs mer »
Enligt 12 kap. 1 § Brottsbalken döms den som förstör eller skadar egendom till men för någons annans rätt till den för skadegörelse till fängelse i högst två (2) år.… Läs mer »